Topraklama Sistemleri Keşif ve Uygulama


Anasayfa > HİZMETLER > Topraklama Sistemleri Keşif ve Uygulama


Topraklamanın amacı, meydana gelebilecek bir hata durumunda oluşacak adım ve dokunma gerilimlerinin insan hayatını tehlikeye sokacak mertebede olmasını önlemek veya bu tehlikeli gerilimleri tamamen ortadan kaldırmaktır.

Topraklamanın birkaç çeşidi vardır. Bunlardan başlıcaları; koruma topraklaması, işletme topraklaması ve yıldırım topraklamasıdır.   Koruma topraklaması: işletme araçlarının aktif olmayan bölümleri, uygun şekilde toprak içine tesis edilmiş olan bir topraklama düzenine iletken bir şekilde bağlanarak koruma topraklaması elde edilir. Burada önemli olan insanları tehlikeli dokunma gerilimlerine karşı korumak için işletme akım devresinde bulunmayan iletken bir bölümün topraklamasıdır.  

İşletme topraklaması: işletme akım devresinin, tesisin normal işletilmesi için topraklanmasıdır. Alçak gerilim şebekelerinde, transformatörlerin sıfır noktalarının, doğru akım tesislerinde bir kutbun veya orta iletkenin topraklanması ile yapılır. Böylece sistemde, toprağa karşı oluşacak gerilimin belirli değerleri aşmamasına çalışılır.   Yıldırımdan korunma tesisi topraklaması: bu tesislerin topraklama sistemleri, diğer topraklama sistemlerinden bağımsız olmalıdır. Kurulacak olan topraklama sistemi, yıldırım deşarjı sırasında oluşacak olan yüksek akım ve manyetik alan özelliklerine uygun olarak tasarlanmalıdır. Böylece hem çevredeki diğer topraklama sistemleri hem de ekipman ve kişiler korunmalıdır.  

Bunlar dışında, statik elektrik yüküne karşı da mutlaka topraklama önlemi alınmalıdır.   Çok kritik öneme sahip olan bu konuda, elektrik tesislerinde topraklamalar yönetmeliği ve 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu’na göre gerekli hesaplama ve keşifler yapılıp, her bir tesise özel topraklama sistemi tasarımı yapılmalıdır.  

Tüm çalışmalar smm belgeli elektrik mühendisi onaylı olarak yapılmakta ve tarafınıza ilgili teknik dokümanlar ve teklifler onaylı olarak sunulmaktadır.