Paratoner tesis kontrollerinde sadece topraklamanın ölçülmesi komple tesisin çalıştığı anlamına gelmemektedir. Bildiğiniz gibi paratoner ünitelerinde iyonizasyonu arttıran ve hızlandıran tertibat bulunmaktadır. Oluşan iyonizasyon kanalı ve ∆t değerleri sayesinde koruma sahası hesaplanmaktadır. İyonizasyonu sağlayan bu mekanizmanın çalışmaması durumunda koruma sahası oluşmayacaktır. Daha basit bir deyimle, paratoner ünitesinin franklin çubuğundan bir farkı kalmayacaktır. Bu sebeple, paratoner ünitesinin çalışırlığının tespit edilmesi tesisat kontrolünde öncelik taşımaktadır.
İniş iletkenlerinin bütünlüğü ve topraklama sisteminin ölçümü diğer yapılması gerekli standart kontrollerdir. Bu kontrollerinin tümünün yapılması durumunda tesisin çalışırlığı onaylanabilir ve öngörülen koruma sahalarına ulaştığı raporlanabilir.
Elektrik tesislerinde can ve mal güvenliği açısından topraklama sistemlerinin yapılması ve işlerliğinin periyodik olarak kontrolü 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı resmi gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren elektrik tesislerinde topraklamalar yönetmeliği gereği zorunlu tutulmuştur.
Ayrıca 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında 17.07.2013 tarih ve 28710 sayılı resmi gazete’ de yayımlanan işyeri, bina ve eklentilerde salınacak sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin yönetmelik ve 25.04.2014 tarih ve 28628 sayılı resmi gazete’ de yayımlanan iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereği dış yıldırımlık sistemlerinin yılda bir defa olmak üzere periyodik denetiminin yapılması gerekmektedir. Tüm çalışmalar smm belgeli elektrik mühendisi onaylı olarak yapılmakta ve tarafınıza ilgili teknik dokümanlar onaylı olarak sunulmaktadır.